donderdag 21 maart 2013

Studio: Voorgesprek Lex van der Sluijs

Creative Cube
Delftsestraat 33
3013 AE Rotterdam
 0031(0)102 600 200
 
info@twnkls.com
www.lexvandersluijs.nl
Designer/developer of creative interactive systems. My main interests are:
·         Real-time 3D
·         Augmented reality
·         Natural User Interfaces (multi-touch, tangible)
·         Innovative game design (multi-touch, AR, transmedia gaming) for entertainment, marketing and training

Twnkls
‘Onze ogen gaan twinkelen van uitdagende en zinvolle projecten waarbij gesture / touch interfaces gekoppeld worden aan locatie en context, verrijkt met een realtime 3D visualisatie van content.
Een team van professionele en vakinhoudelijke specialisten staat voor u klaar om samen met u innoverende geaugmenteerde projecten te ontwerpen en te realiseren

Augmented Reality
Wat is AR?
Om deze vraag te beantwoorden kijken we eerst naar een definitie, dan naar de hoofdvormen waarin het voorkomt, en daarna naar de belangrijkste onderdelen van ieder AR systeem.
Volgens de definitie op Wikipedia is het een systeem dat reëel en virtueel combineert, real-time interactief is, in drie dimensies functioneert.
Globaal gezien zijn er 3 hoofdvormen te onderscheiden: Magic Lens, Virtual Mirror en Spatial Augmented Reality, deze worden hieronder besproken.

Magic Lens
In het Magic Lens model is er een weergave-oppervlak waarop de augmentatie te zien is, waarbij dit weergave-oppervlak zich tussen de gebruiker en het te augmenteren object bevindt. Waarom ‘weergave-oppervlak’ en niet ‘beeldscherm’? Het kan ook een AR bril zijn, of een witte plaat waar met een beamer op wordt geprojecteerd.

Virtual Mirror
In het Virtual Mirror (of Magic Mirror) model kijkt de gebruiker naar een beeldscherm waarbij hij zichzelf ziet, samen met de augmentatie. In dit geval bevinden de gebruiker en het te augmenteren object zich dus aan dezelfde kant van het weergave-oppervlak.

Spatial Augmented Reality
Het belangrijkste kenmerk van Spatial AR is dat de augmentatie niet door één of ander display bekeken wordt, maar met het fysieke object gecombineerd wordt. Een exotische variant hiervan is het augmenteren van hologrammen, en de meest bekende is Projection Mapping (of 3D Video mapping).
Er zijn al vele fantastische projecties op gebouwen gerealiseerd, en de laatste tijd is wordt het ook steeds vaker op kleinere voorwerpen toegepast. Overigens zijn deze projecties volgens bovenstaande definitie meestal geen AR aangezien ze niet interactief zijn, maar dat is wel mogelijk, en is ook al al gedaan.

Voorgesprek
-       Hoe zou Lex zichzelf introduceren wanneer hij in de discussie de plaats inneemt van voorstander? Wat verwacht hij te gaan bediscussiëren?
-       In hoeverre heeft zijn werk en persoonlijke mening te maken met de onderwerpen van ons programma?
-       Hoe staat Lex tegenover Google Glass? Ziet hij overeenkomsten met de Magic Lens van Twnkls?
-       Wat heeft hij te vertellen over de onderwerpen van onze reportages? Ziet hij overeenkomsten tussen de letterlijke versmelting van virtueel en analoog door Twnkls en de versmelting die Hartstocht in de Trein in de hand werkt?
-       Zou Lex gebruik maken van Google Glass als dat mogelijk zou zijn? Is hij actief op social media? Hoe zou hij reageren op een bericht van Hartstocht in de Trein? Hoe zou het Rotterdamse restaurant eruit hebben gezien als Twnkls het project op zich zou hebben genomen (dus geen touch-screen tafels, maar AR?)
-       Hoe ziet de wereld eruit als iedereen, elke dag, gebruik maakt van AR? Wat zijn de gevolgen, consequenties?
-       Hebben we straks nog aandacht voor de ongemedieerde realiteit? Is het een probleem als we dat niet meer hebben?
-       Op de site van Twnkls staat dat het boeien en binden van mensen een uitgangspunt is. Kan Lex dit verklaren? Waarom hebben we daar AR voor nodig, waarom is Twnkls succesvol?
-       Hoe ziet hij de toekomst? Ontwikkelen we als mens nieuwe kwaliteiten die het omgaan met inplanting van virtuele elementen makkelijker maken? Welke invloed heeft AR op sociale relaties? Hoe zou AR de maatschappij kunnen veranderen, wat zijn daarvan de positieve en bezwaarlijke kanten?







dinsdag 19 maart 2013

Studio: Shotlist Green Screen

Dit is de oorspronkelijke opzet van de shotlist voor het Green Screen. Uiteindelijk hebben we voor de opnames nog het één en ander aangepast, aangezien het anders een te lang Green Screen zou worden (max. 1 minuut is toegestaan). We hebben dus een aantal vragen weggelaten of aangepast.
 
Lizanne: “Volgende week blikken we vooruit op de toekomst van nieuwe media en zullen we live verbinding maken met Steve Jobs in het hiernamaals. Ik heb begrepen dat/ Ik krijg nu door dat we zelfs nu al verbinding hebben. Meneer Jobs, kunt u mij horen?”

Ruis
[00.00.00 – 00.01.03]

Steve Jobs komt uit appeltje / biddend
[00.01.04 – 00.02.21]

Ruis
[00.02.22 – 00.03.13]

Luistershot/Lizanne: “Het is nu 1,5 jaar geleden dat u bent overleden, Apple gaat gewoon door. Mist u de betrokkenheid bij de nieuwe ontwikkelingen niet?”
[00.03.14 – 00.07.03]

Ruis
[00.07.04 – 00.07.27]

Steve Jobs: “It doesn’t matter very much”
[00.07.28 – 00.10.14]

Ruis/Lizanne: “Niet?”
[00.10.15 – 00.11.12]

Steve Jobs: “My gosh … nice factory”
[00.11.13 – 00. 21.59]

Ruis
[00.22.00 – 00.23.07]

Luistershot/Lizanne: “En hoe zijn de mensen daar?”
[00.23.08 – 00.26.59]

Steve Jobs: “Wonderfull people … sandbox”
[00.27.00 – 00.40.07]

Ruis
[00.40.08 – 00.40.19]

Luistershot/ Lizanne: “Wat zou u de mensen op aarde nog mee?”
[00.40.20 – 00.44.18]

Ruis
[00.44.19 – 00.45.01]

Steve Jobs: “Take a lot of your personal data … a lot”
[00.45.02 – 00.51-59]

Ruis
[00. 52.00 – 00.52.09]

Luistershot/Lizanne: “Bedankt meneer Jobs, volgende week zullen we verder praten, zie we u dan?”
[00.52.10 – 00.55.59]

Steve Jobs: “What the hell!”
[00.56.00 – 00.58.00]

Ruis
[00.58.01 -    ]

Lizanne: “Bedankt voor het kijken, tot volgende week!”

maandag 18 maart 2013

Studio: Voorgesprek Sander Duivestein

In het rapport De Zwarte Kant van Sociale Media benoemen hij en Jaap Bloem 10 negatieve punten/effecten van sociale media. Mensen zijn vaak meteen optimistisch over deze ontwikkelingen, maar Duivestein pleit ervoor dat er ook nagedacht moet worden over de negatieve effecten ervan. Dat was de aanleiding voor dit rapport. Duivestein is echter geen tegenstander, omdat hij ook de voordelen erkent van nieuwe media.

Duivestein zegt dat nieuwe media en sociale media je dom maken, doordat ze afleidend zijn. De media zijn oppervlakkig, er zit geen diepte in. Dit gegeven heeft volgens Duivestein echter zijn hoogtepunt bereikt. Nieuwe media die nu ontwikkeld worden en in de toekomst, zullen dienen om onze zintuigen te versterken. Doordat de media onze zintuigen versterken, worden wij juist menselijker.

Duivestein zegt ook dat hedendaagse media in de weg zitten, ze zijn afleidend in het dagelijks leven, en het scherm scheidt ons van het object wat we willen waarnemen. Een voorbeeld wat hij hierbij noemt is een foto nemen met je smartphone van een concert. In plaats van dat je zelf naar het concert kijkt, kijk je via je scherm naar het concert. Vastleggen is belangrijker geworden dan waarnemen.
Duivestein pleit er dan ook voor dat media onzichtbaarder moeten worden (bijv. Google Glass of die LCD Lens). Zo zitten media ons niet meer in de weg, en wordt het makkelijker om ze te bedienen (via stemcommando).

Reportages:
    •    Reportage 1: Hartstocht en Gespot
Duivestein ziet flirten via facebook als een positieve eigenschap van sociale media. Meer had hij er niet over te vertellen.
    •    Reportage 2: Restaurant en café
Het is de consument’s eigen keuze naar welke horecagelegenheid ze gaan, dus je eigen keuze of je een ipad-tafel wil, of een café zonder smartphones (heel nors antwoord).
Duivestein over de toekomst:
Hij ziet Google Glass als een positieve ontwikkeling, omdat het in feite de functies van je smartphone overneemt, maar dan in een onzichtbaarder medium. Hij ziet het (en andere media van de toekomst) als een verlengde van je zintuigen, waardoor je intenser je omgeving kan beleven door de technologie. Verdere versmelting van analoog met digitaal heeft volgens Duivestein positieve sociale gevolgen.

Hij spreekt ook over Google Car: Een auto die zichzelf bedient en zelf rijdt. Duivestein gelooft dat over 10 jaar die auto’s de standaard zijn en dat geen enkel mens nog zelf hoeft te rijden. Hij erkent de voordelen (minder ongelukken, files en vervuiling) en nadelen (banenverlies). Ook praat hij over de ethische en morele bezwaren die eraan vast zitten.

Conclusie:
Duivestein is ongeschikt voor ons programma, omdat hij juist een voorstander is voor meer versmelting van analoog met digitaal. Duivestein pleit hiervoor, zodat media onzichtbaar worden en ons niet meer in de weg zitten, en onze zintuigen versterken.
Verder had hij niets interessants te vertellen over onze reportages, terwijl het wel belangrijk is voor ons programma dat de gasten kunnen discussiëren over onze reportages.
En daarbij komt dat hij op de opname dag zelf rond 18:00 ergens anders moet zijn, en hij moet daar komen met het openbaar vervoer, dus hij moet op tijd weg. Hij zei dat hij wel wilde meewerken aan ons programma, maar het klonk wel alsof hij het deed met tegenzin.

P.S.
Menno van Doorn, wie wij ook benaderd hebben (“ik blok het meteen in mijn agenda”), werkt niet alleen bij het zelfde bedrijf (Sogeti) als Sander Duivestein, nee nee.. Van Doorn is de baas van Duivestein. Het zou dus sowieso beter zijn als we die twee niet tegenover elkaar aan tafel zetten, dat zou voor hen een beetje raar zijn.

zondag 17 maart 2013

Reportage Café de Hetebrij

Zoals we al eerder beschreven hebben gaat onze tweede reportage over het mediagebruik in de horeca. Wij zijn van mening dat samen uit gaan om te eten/drinken de ultieme sociale activiteit is. Je gaat niet alleen uit om lekker te eten of te drinken, maar ook om een goed, leuk en interessant gesprek te voeren met je tafelgenoten die je soms lang niet gezien hebt. Door de komst van nieuwe media lijkt hier echter steeds meer verandering in te komen. Mensen steeds minder contact met hun tafelgenoten en steeds meer met hun 'vrienden' in de digitale wereld. Café de Hetebrij lijkt hier op in te spelen. Twee jaar geleden hebben zij het spelen van Wordfeud verbannen in hun café. Volgens de filosofie van eigenares Elles Hetebrij verpest Wordfeud en overmatig mobiel gebruik de gezelligheid in het café. Hoewel ze tegenwoordig niet meer een Wordfeud verbod hebben, proberen ze nog steeds er alles aan te doen om het gebruik van nieuwe media in hun café te verminderen en de gezelligheid terug te brengen. In deze post vindt u wederom de brief die we aan Hetebrij hebben verstuurd, evenals de shotlist met interviewvragen. 

De brief

Geachte heer/mevrouw,
Voor onze studie Media en Cultuur aan de UvA moeten wij voor het vak Televise Praktijk een televisieprogramma maken. In ons programma behandelen wij hoe de nieuwe media steeds meer binnendringen in onze dagelijkse levens en sociale praktijken beinvloeden.

Voor ons programma willen wij graag een reportage maken over mediagebruik in de horeca. De komst van nieuwe media heeft grote veranderingen teweeg gebracht in ons gedrag in cafes en restaurants. Zo hebben we tijdens het eten tegenwoordig steeds meer contact met de mensen in de digitale wereld van de smartphone en steeds minder met onze directe tafelgenoten. Dit vinden wij een zeer interessante ontwikkeling. Samen uit eten wordt immers vaak gezien als de ultieme sociale activiteit. We gaan niet alleen naar een restaurant om goed te eten, maar ook om goede gesprekken te voeren met onze tafelgenoten.

Het zal u daarom waarschijnlijk niet verbazen dat we uw café zeer interessant vinden voor onze reportage. Het telefoonverbod in uw café speelt op een bijzondere manier in op deze veranderende gedragsregels in de horeca. We zouden u graag, op camera, hier enkele vragen over willen stellen. We willen u dus hierbij vragen of u bereid bent om mee te werken aan deze reportage voor ons programma.

Mocht u enthousiast zijn om deel te nemen aan deze reportage willen wij graag met u in contact komen, zodat wij enkele voorgesprekken kunnen houden.Zo kunnen we beide weten wat we aan elkaar hebben. Hierna kan eventueel de daadwerkelijke opname van het item plaatsvinden.

Wij wachten spoedig op uw reactie

Met vriendelijke groet, 
Marieke Mager
 
 Shotlist
Draaiboek opbouw
Shot
Beeld
Inhoud
Establishing shot
Cafe Hetebrij

Totaalshot
Cafe Hetebrij

Close Ups
Palm uithangbord, voordeur

Tilt
Pand

Totaalshot/overgang
Pan vanaf binnenkant kroeg: lege kroeg en volle kroeg

Medium Shot
Elles LINKS in beeld: op kruk achter schilderijtjes en gordijn.
- Zou uzelf kunnen introduceren?
- Hoelang bent u eigenaar van dit cafe?
Tussen shots
Elles aan het werk in cafe

Medium Shot
Elles LINKS in beeld: op kruk achter schilderijtjes en gordijn.
Wij hebben begrepen dat u een wordfeud verbod heeft ingesteld in u café.
- Wat wat was daar de reden van?
- Is het verbod nog steeds aanwezig?
- Werd dat verbod streng nageleefd?
Close Up
Elles LINKS in beeld: op kruk achter schilderijtjes en gordijn.
- Heeft u een nare ervaring gehad met mobiele telefonie in uw cafe. Kunt u een leuke anekdote vertellen?
- Heeft dit verbod invloed gehad op het aantal gasten dat uw café bezocht? M.a.w.: zijn er minder of meer gasten dan daarvoor gekomen?
Medium shot
Elles LINKS in beeld: op kruk achter schilderijtjes en gordijn.
- Heeft u nog andere dingen verboden naar aanleiding van telefoongebruik of nieuwe media en zo ja wat?
- Hebben mensen denkt u behoefte aan een café waar wordfeud o.i.d. verboden is?
Medium Shot
Elles LINKS achter de bar
- Op uw site hebben wij gezien dat u gebruik maakt van wordvilt en digibiertje, kunt u uitleggen wat dit zijn?
- Wordvilt zien wij als iets wat te maken heeft met de 'gewone omgang' in cafés, waar mensen kletsen en aandacht voor elkaar hebben.
Digibiertje is juist weer op digitale media gericht. Waarom heeft u voor deze interessante mix gekozen?
- Voor onze reportage bezoeken wij ook een restaurant in Rotterdam. In dit restaurant wordt nieuwe media omarmd door het gebruik van touchtables,
waarop mensen kunnen bestellen, kunnen internetten enzovoorts. Wat vindt u van deze ontwikkeling?
Close Up
Elles LINKS achter de bar
- Hoe ziet u de toekomst (van cafés en digitale media) voor zich? 

Over the shoulder
Spelletje Word Vilt spelen






Close Up
Pan: beter een goede buur dan een verre vriend

Close Up
Glaswerk, Barkrukken achter elkaar,

Medium shot
Elles tapt biertje

Totaalshot
Bar

Close Up
Vloeiende beweging van camera over alle schilderijen aan muur

Medium shot
Gasten gezellig babbelen en lachen aan tafel

Medium shot
Elles staat achter bar en geeft drankjes weg aan gasten

Totaalshot
Pan zithoekje

Medium shot
Shot door raam heen: Elles aan het werk

Close Up
Pan: gezelligheid kent geen tijd