1. Introductie
Nikki: Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone en een account op Facebook. We staan constant met elkaar in contact door de nieuwe media. Onze fysieke wereld versmelt steeds meer met de digitale wereld. Maar hoe is dit zo gekomen? En wat voor gevolgen heeft dit voor ons en onze relatie tot elkaar? En waar zal het ons brengen in de toekomst. Dit zijn de onderwerpen die wij vandaag zullen behandelen. Dit is Van Aap tot Apenstaartje.
2. Leader
3. Historisch kader
Nikki: Vandaag gaan we het dus hebben over de manier waarop onze wereld steeds meer digitaliseert. Nu is het de vraag, hoe is dit ontstaan? Naast mij staat Niels van Doorn, assistent professor op de afdeling digitale media aan de Universiteit van Amsterdam.
Nikki [richt zich tot van Doorn]: Niels, allereerst hartelijk welkom in ons programma.
Niels: Dankjewel.
Nikki: Zou u ons kunnen vertellen hoe deze versmelting van de digitale wereld met ons fysieke leven tot stand is gekomen?
Niels: Ja dat kan ik…………………[eindigen bij augmented reality]
Nikki: Een recente ontwikkeling van augmented reality is Google Glass, een bril van Google die dit jaar op de markt komt. Laten we even kijken naar een kort filmpje hierover.
[instart filmpje Google Glass]
Nikki: Kunt u ons hier nog wat meer over vertellen?
Niels: [uitleg Google Glass]
Nikki: Niels, bedankt voor je uitleg. Hoe deze versmelting is ontstaan is nu wel duidelijk, maar wat voor gevolgen heeft dit voor ons sociale leven? We gaan aan tafel.
4. Bumper
5. Voorstellen gasten
Nikki: Onze tafelgasten van vandaag zijn Menno van Doorn en Arjen van Veelen.
[richt zich op van Doorn] Meneer van Doorn, u bent werkzaam als directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti, een bedrijf dat zich richt op nieuwe ontwikkelingen binnen de ICT. Van harte welkom.
Van Doorn: Dankjewel.
[richt zich op van Veelen] Meneer van Veelen, u bent redacteur en columnist bij nrc.next en schrijver van verschillende essays. U ook van harte welkom.
Van Veelen: Dankjewel.
Nikki [richt zich tot de camera]: Het sociale leven speelt zich steeds meer af online via sociale media. Zelfs flirten gebeurt steeds meer online op platformen zoals Facebook. Voordat wij verder gaan praten met onze gasten, gaan wij eerst kijken naar onze eerste reportage over online flirten.
6. Bumper
7. Reportage 1 – Hartstocht in de Trein
8. Bumper
9. Reactie op repo 1
Nikki [richt zich tot van Doorn]: Dit soort Facebook sites waarmee je online en anoniem met elkaar kunt flirten, zijn een nieuwe trend op het internet, wat vindt u daar van meneer van Doorn?
Menno: Ja dit is een heel interessant fenomeen. Het laat goed zien hoe sociale media mensen dichter tot elkaar kunnen brengen.
Nikki: Dus u ziet dit vooral als een positief sociaal gevolg van nieuwe media?
Menno: Jazeker.
Nikki [richt zich tot van Veelen]: En u, meneer van Veelen, hoe kijkt u hiertegen aan?
Arjen: Ja het is inderdaad wel grappig dat mensen zulke berichtjes insturen naar een Facebookpagina, om met elkaar te flirten.
Nikki: En wat vindt u het meest bijzonder aan deze trend?
Arjen: Wat natuurlijk vooral bijzonder is aan deze trend, is dat mensen nu eerder geneigd zijn met elkaar te flirten via een sns, ipv dat ze in real life op elkaar afstappen. Het laat goed zien hoe ons sociale leven steeds meer online plaatsvindt.
Menno: Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of die mensen daadwerkelijk wel op elkaar waren afgestapt. Dat dit allemaal anoniem gebeurt, maakt het natuurlijk wel makkelijker.
Arjen: Maar de kans dat je elkaar kunt vinden via zo’n berichtje is ook te betwijfelen.
Nikki [richt zich tot de camera]: Goed, we zullen er straks verder over praten. We gaan nu eerst kijken naar onze volgende reportage. Hiervoor is onze reportage crew op bezoek geweest bij twee horeca gelegenheden, die ieder hun eigen kijk hebben op nieuwe media.
10. Bumper
11. Repo 2
12. Bumper
13. Discussie
Nikki: Aan de ene kant dus het restaurant in Rotterdam met touchtables die zorgen voor meer versmelting tussen virtueel en analoog en aan de andere kant het café in Zwolle wat verdere samensmelting eigenlijk tegen probeert te gaan. In welk standpunt kun jij je het best vinden meneer van Doorn?
Menno: Nou, ik vind die touchtables een geweldig initiatief… En zoiets als dat café in Zwolle, zulke initiatieven hoor je wel vaker. Ik vind het niet nodig.
Nikki: En u meneer van Veelen, bent u het hier mee eens?
Arjen: Ik ben het niet helemaal met Menno eens, ik begrijp zo’n café die het gebruik van smartphones probeert terug te dringen heel goed. Er kleven namelijk echt nadelen aan dit soort technologieën, en men zou niet alleen maar positief moeten zijn.
Nikki: Noem eens een paar van die nadelen?
Arjen: Nou, allereerst verandert het contact natuurlijk. Zoals net ook al te zien was in de eerste reportage, gebruiken we smartphones en andere technologieën om contact met elkaar te leggen, waardoor we steeds afhankelijker worden van de technologie en waardoor sociale verhoudingen veranderen.
Nikki: Wat heb jij hier op te zeggen meneer van Doorn?
Menno: Ik begrijp wat meneer van Veelen wil zeggen, maar nieuwe technologieën brengen ons zo veel meer voordelen, de mogelijkheden zijn onbeperkt en het kan ons leven in grote mate vergemakkelijken. Neem nou bijvoorbeeld de manier waarop de gezondheidszorg gebruik kan maken van digitale middelen om effectiever te werk te gaan. Al deze dingen hebben een positieve invloed op ons leven en daarom worden deze dan ook doorgevoerd.
Nikki: U pleit dus voor meer versmelting van virtueel met analoog?
Menno: Ja, ja precies, het zal ons alleen maar verder helpen.
Arjen: Ik begrijp niet hoe men hier alleen maar positief over kan zijn.
Nikki: Wat vindt u meneer van Veelen, zoals meneer van Doorn aangeeft lijken er inderdaad tal van mogelijkheden te liggen in nieuwe technologieën?
Arjen: Digitale technologieën bieden ons mogelijkheden en voordelen, maar dat neemt niet weg dat we de technologieën zelf en de impact ervan op sociale praktijken sterk moeten blijven onderzoeken en aan de hand hiervan moeten we ons afvragen of we er inderdaad op vooruit gaan en of we het allemaal wel zo erg nodig hebben als we denken. Daarbij geeft de reportage over het contrast van de twee restaurants in Zwolle en Rotterdam een goed voorbeeld. We kunnen ons bij deze sociale praktijk als het uiteten gaan duidelijk afvragen of we het nodig hebben om via een tablet door ons menu heen te scrollen.
Nikki: Ja meneer van Doorn, hoe denkt u over deze restaurants die elk op hun eigen manier omgaan met deze versmelting?
Menno: Nou kijk je moet het zo zien. Het verbieden van telefoontjes zoals in Zwolle gebeurt, is een zinloze actie. De integratie van smartphones en allerlei andere digitale media is al een voldongen feit en zoiets kunnen we nu niet meer tegenhouden. Daartegenover staat dan het restaurant in Rotterdam, dat misschien een beetje te ver gaat in de integratie van de nieuwe media in ons fysieke leven, maar vooralsnog…
Arjen: Maar daar zeg je het eigenlijk zelf al; de integratie gaat wellicht een stapje te ver in ons fysieke leven. En dit zal dan ook altijd een belangrijke rol blijven spelen in ons bestaan. We zullen altijd terug blijven verlangen naar het fysieke aspect, het tastbare, het zintuigelijke. We zijn eigenlijk nog te veel mens om volledig te kunnen integreren, ofwel versmelten met de nieuwe media. Dit zal nooit gebeuren. Want hoe meer de digitale ontwikkelingen doorgevoerd zullen worden in ons alledaagse leven, hoe meer wij zullen terug verlangen naar het tastbare dat onze zintuigen prikkelt.
Menno: Maar dit zien we nu ook niet terugkomen. Smartphones zijn ons dagelijkse leven al, we kunnen niet meer zonder en deze versmelting en integratie heeft inmiddels allang plaatsgevonden. En daar zullen steeds meer nieuwe ontwikkelingen bijkomen, zoals inderdaad Google Glass.
Nikki: Ja over Google Glass gesproken. Hoe denken jullie over deze ultieme versmelting van nieuwe media met ons fysieke bestaan? Denken jullie dat dit de toekomst is?
Menno: Ik denk zeker dat dit is waar wij uiteindelijk heen zullen gaan. Het zal weliswaar nog een tijd duren voordat dit volledig geïntegreerd is, maar de markt is er naar dat dit de toekomst is. Hetzelfde als bij de opkomst van de mobiele telefoons waarbij iedereen pessimistisch was en dacht; dit heb ik niet nodig, denken veel mensen nu ook dat zoiets als Google Glass onnodig is. desalniettemin kunnen we nu niet meer zonder onze smartphone, en zo zullen de nieuwe media steeds meer deel uitmaken van wie wij zijn als mens.
Nikki: En meneer van Veelen, hoe denk t u hierover?
Arjen: Zoals ik al aangaf zal het tastbare en het zintuigelijke altijd de boventoon blijven voeren. Het zal dan ook nooit zover komen zoals meneer van Doorn zegt dat wij als mens steeds meer versmelten met de digitale media. Daar zijn wij te veel ‘mens’ voor.
Nikki: Meneer van Doorn, te veel mens of niet, versmelting is al een feit zegt u.
Menno: Exact, versmelting hebben we in vele vormen gekend. De versmelting is een eeuwenoude trend, vanaf het moment dat de mens met machines ging werken. En bij elke nieuwe ontwikkeling ontstond er een dergelijke angst. Zo zou de televisie bijvoorbeeld te veel binnendringen in de privésfeer. En zo zal in de toekomst elke nieuwe ontwikkeling gepaard gaan met angst voor het verlies van socialiteit, later raken we eraan gewend en zal iedereen zien hoe waardevol nieuwe technieken als Google Glass kunnen zijn.
14. Afsluiting
Nikki [richt zich tot de camera]: Helaas zit het er al weer op. Ik wil onze gasten Niels van Doorn, Menno van Doorn en Arjen van Veelen bedanken voor hun aanwezigheid in de studio. Ik wil u graag bedanken voor het kijken, en hopelijk weer tot volgende week bij een nieuwe Van Aap tot Apenstaartje.
15. Green Screen
Lizanne: Volgende week in Van Aap tot Apenstaartje richten wij ons op de toekomst en hebben we een interview met Steve Jobs vanuit het hiernamaals. (…) Tot dan!
16. Promo
Geen opmerkingen:
Een reactie posten