dinsdag 9 april 2013

Studio: Tijdsverloop





Duur
Begint om
Eindigt om
1. Intro
00:20
00:00
00:20
2. Leader
00:20
00:21
00:41
3. Historisch kader
02:30
00:42
03:12
     [Bumper]
00:06
03:13
03:19
4. Voorstellen gasten
1:30
03:20
04:50
     [Bumper]
00:06
04:51
04:57
5. Repo 1
04:00
04:58
08:58
      [Bumper]
00:06
08:59
09:05
6. Reactie op repo
02:00
09:06
11:06
      [Bumper]
00:06
11:07
11:13
7. Repo 2
04:00
11:14
15:14
      [Bumper]
00:06
15:15
15:21
8. Discussie
07:00
15:22
22:22
9. Aflsuiting
00:20
22:23
22:53
10. Green Screen
01:00
22:54
23:54
11. Promo
01:00
23:55
24:55

Studio: Opzet presentatietekst



1. Introductie
Nikki: Tegenwoordig heeft iedereen wel een smartphone en een account op Facebook. We staan constant met elkaar in contact door de nieuwe media. Onze fysieke wereld versmelt steeds meer met de digitale wereld. Maar hoe is dit zo gekomen? En wat voor gevolgen heeft dit voor ons en onze relatie tot elkaar? En waar zal het ons brengen in de toekomst. Dit zijn de onderwerpen die wij vandaag zullen behandelen. Dit is Van Aap tot Apenstaartje.

2. Leader

3. Historisch kader
Nikki: Vandaag gaan we het dus hebben over de manier waarop onze wereld steeds meer digitaliseert. Nu is het de vraag, hoe is dit ontstaan? Naast mij staat Niels van Doorn, assistent professor op de afdeling digitale media aan de Universiteit van Amsterdam.
Nikki [richt zich tot van Doorn]: Niels, allereerst hartelijk welkom in ons programma.
Niels: Dankjewel.
Nikki: Zou u ons kunnen vertellen hoe deze versmelting van de digitale wereld met ons fysieke leven tot stand is gekomen?
Niels: Ja dat kan ik…………………[eindigen bij augmented reality]
Nikki: Een recente ontwikkeling van augmented reality is Google Glass, een bril van Google die dit jaar op de markt komt. Laten we even kijken naar een kort filmpje hierover.
[instart filmpje Google Glass]
Nikki: Kunt u ons hier nog wat meer over vertellen?
Niels: [uitleg Google Glass]
Nikki: Niels, bedankt voor je uitleg. Hoe deze versmelting is ontstaan is nu wel duidelijk, maar wat voor gevolgen heeft dit voor ons sociale leven? We gaan aan tafel.

4. Bumper

5. Voorstellen gasten
Nikki: Onze tafelgasten van vandaag zijn Menno van Doorn en Arjen van Veelen.
[richt zich op van Doorn] Meneer van Doorn, u bent werkzaam als directeur van het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie van Sogeti, een bedrijf dat zich richt op nieuwe ontwikkelingen binnen de ICT. Van harte welkom.
Van Doorn: Dankjewel.
[richt zich op van Veelen] Meneer van Veelen, u bent redacteur en columnist bij nrc.next en schrijver van verschillende essays. U ook van harte welkom.
Van Veelen: Dankjewel.
Nikki [richt zich tot de camera]: Het sociale leven speelt zich steeds meer af online via sociale media. Zelfs flirten gebeurt steeds meer online op platformen zoals Facebook. Voordat wij verder gaan praten met onze gasten, gaan wij eerst kijken naar onze eerste reportage over online flirten.

6. Bumper

7. Reportage 1 – Hartstocht in de Trein

8. Bumper

9. Reactie op repo 1
Nikki [richt zich tot van Doorn]: Dit soort Facebook sites waarmee je online en anoniem met elkaar kunt flirten, zijn een nieuwe trend op het internet, wat vindt u daar van meneer van Doorn?
Menno: Ja dit is een heel interessant fenomeen. Het laat goed zien hoe sociale media mensen dichter tot elkaar kunnen brengen.
Nikki: Dus u ziet dit vooral als een positief sociaal gevolg van nieuwe media?
Menno: Jazeker.
Nikki [richt zich tot van Veelen]: En u, meneer van Veelen, hoe kijkt u hiertegen aan?
Arjen: Ja het is inderdaad wel grappig dat mensen zulke berichtjes insturen naar een Facebookpagina, om met elkaar te flirten.
Nikki: En wat vindt u het meest bijzonder aan deze trend?
Arjen: Wat natuurlijk vooral bijzonder is aan deze trend, is dat mensen nu eerder geneigd zijn met elkaar te flirten via een sns, ipv dat ze in real life op elkaar afstappen. Het laat goed zien hoe ons sociale leven steeds meer online plaatsvindt.
Menno: Maar je kunt je natuurlijk ook afvragen of die mensen daadwerkelijk wel op elkaar waren afgestapt. Dat dit allemaal anoniem gebeurt, maakt het natuurlijk wel makkelijker.
Arjen: Maar de kans dat je elkaar kunt vinden via zo’n  berichtje is ook te betwijfelen.
Nikki [richt zich tot de camera]: Goed, we zullen er straks verder over praten. We gaan nu eerst kijken naar onze volgende reportage. Hiervoor is onze reportage crew op bezoek geweest bij twee horeca gelegenheden, die ieder hun eigen kijk hebben op nieuwe media.

10. Bumper

11. Repo 2

12. Bumper

13. Discussie
Nikki: Aan de ene kant dus het restaurant in Rotterdam met touchtables die zorgen voor meer versmelting tussen virtueel en analoog en aan de andere kant het café in Zwolle wat verdere samensmelting eigenlijk tegen probeert te gaan. In welk standpunt kun jij je het best vinden meneer van Doorn?
Menno: Nou, ik vind die touchtables een geweldig initiatief… En zoiets als dat café in Zwolle, zulke initiatieven hoor je wel vaker. Ik vind het niet nodig.
Nikki: En u meneer van Veelen, bent u het hier mee eens?
Arjen: Ik ben het niet helemaal met Menno eens, ik begrijp zo’n café die het gebruik van smartphones probeert terug te dringen heel goed. Er kleven namelijk echt nadelen aan dit soort technologieën, en men zou niet alleen maar positief moeten zijn.
Nikki: Noem eens een paar van die nadelen?
Arjen: Nou, allereerst verandert het contact natuurlijk. Zoals net ook al te zien was in de eerste reportage, gebruiken we smartphones en andere technologieën om contact met elkaar te leggen, waardoor we steeds afhankelijker worden van de technologie en waardoor sociale verhoudingen veranderen.
Nikki: Wat heb jij hier op te zeggen meneer van Doorn?
Menno: Ik begrijp wat meneer van Veelen wil zeggen, maar nieuwe technologieën brengen ons zo veel meer voordelen, de mogelijkheden zijn onbeperkt en het kan ons leven in grote mate vergemakkelijken. Neem nou bijvoorbeeld de manier waarop de gezondheidszorg gebruik kan maken van digitale middelen om effectiever te werk te gaan. Al deze dingen hebben een positieve invloed op ons leven en daarom worden deze dan ook doorgevoerd.
Nikki: U pleit dus voor meer versmelting van virtueel met analoog?
Menno: Ja, ja precies, het zal ons alleen maar verder helpen.
Arjen: Ik begrijp niet hoe men hier alleen maar positief over kan zijn.
Nikki: Wat vindt u meneer van Veelen, zoals meneer van Doorn aangeeft lijken er inderdaad tal van mogelijkheden te liggen in nieuwe technologieën?
Arjen: Digitale technologieën bieden ons mogelijkheden en voordelen, maar dat neemt niet weg dat we de technologieën zelf en de impact ervan op sociale praktijken sterk moeten blijven onderzoeken en aan de hand hiervan moeten we ons afvragen of we er inderdaad op vooruit gaan en of we het allemaal wel zo erg nodig hebben als we denken. Daarbij geeft de reportage over het contrast van de twee restaurants in Zwolle en Rotterdam een goed voorbeeld. We kunnen ons bij deze sociale praktijk als het uiteten gaan duidelijk afvragen of we het nodig hebben om via een tablet door ons menu heen te scrollen.
Nikki: Ja meneer van Doorn, hoe denkt u over deze restaurants die elk op hun eigen manier omgaan met deze versmelting?
Menno: Nou kijk je moet het zo zien. Het verbieden van telefoontjes zoals in Zwolle gebeurt, is een zinloze actie. De integratie van smartphones en allerlei andere digitale media is al een voldongen feit en zoiets kunnen we nu niet meer tegenhouden. Daartegenover staat dan het restaurant in Rotterdam, dat misschien een beetje te ver gaat in de integratie van de nieuwe media in ons fysieke leven, maar vooralsnog…
Arjen: Maar daar zeg je het eigenlijk zelf al; de integratie gaat wellicht een stapje te ver in ons fysieke leven. En dit zal dan ook altijd een belangrijke rol blijven spelen in ons bestaan. We zullen altijd terug blijven verlangen naar het fysieke aspect, het tastbare, het zintuigelijke. We zijn eigenlijk nog te veel mens om volledig te kunnen integreren, ofwel versmelten met de nieuwe media. Dit zal nooit gebeuren. Want hoe meer de digitale ontwikkelingen doorgevoerd zullen worden in ons alledaagse leven, hoe meer wij zullen terug verlangen naar het tastbare dat onze zintuigen prikkelt.
Menno: Maar dit zien we nu ook niet terugkomen. Smartphones zijn ons dagelijkse leven al, we kunnen niet meer zonder en deze versmelting en integratie heeft inmiddels allang plaatsgevonden. En daar zullen steeds meer nieuwe ontwikkelingen bijkomen, zoals inderdaad Google Glass.
Nikki: Ja over Google Glass gesproken. Hoe denken jullie over deze ultieme versmelting van nieuwe media met ons fysieke bestaan? Denken jullie dat dit de toekomst is?
Menno: Ik denk zeker dat dit is waar wij uiteindelijk heen zullen gaan. Het zal weliswaar nog een tijd duren voordat dit volledig geïntegreerd is, maar de markt is er naar dat dit de toekomst is. Hetzelfde als bij de opkomst van de mobiele telefoons waarbij iedereen pessimistisch was en dacht; dit heb ik niet nodig, denken veel mensen nu ook dat zoiets als Google Glass onnodig is. desalniettemin kunnen we nu niet meer zonder onze smartphone, en zo zullen de nieuwe media steeds meer deel uitmaken van wie wij zijn als mens.
Nikki: En meneer van Veelen, hoe denk t u hierover?
Arjen: Zoals ik al aangaf zal het tastbare en het zintuigelijke altijd de boventoon blijven voeren. Het zal dan ook nooit zover komen zoals meneer van Doorn zegt dat wij als mens steeds meer versmelten met de digitale media. Daar zijn wij te veel ‘mens’ voor.
Nikki: Meneer van Doorn, te veel mens of niet, versmelting is al een feit zegt u.
Menno: Exact, versmelting hebben we in vele vormen gekend. De versmelting is een eeuwenoude trend, vanaf het moment dat de mens met machines ging werken. En bij elke nieuwe ontwikkeling ontstond er een dergelijke angst. Zo zou de televisie bijvoorbeeld te veel binnendringen in de privésfeer. En zo zal in de toekomst elke nieuwe ontwikkeling gepaard gaan met angst voor het verlies van socialiteit, later raken we eraan gewend en zal iedereen zien hoe waardevol nieuwe technieken als Google Glass kunnen zijn.

14. Afsluiting
Nikki [richt zich tot de camera]: Helaas zit het er al weer op. Ik wil onze gasten Niels van Doorn, Menno van Doorn en Arjen van Veelen bedanken voor hun aanwezigheid in de studio. Ik wil u graag bedanken voor het kijken, en hopelijk weer tot volgende week bij een nieuwe Van Aap tot Apenstaartje.

15. Green Screen
Lizanne: Volgende week in Van Aap tot Apenstaartje richten wij ons op de toekomst en hebben we een interview met Steve Jobs vanuit het hiernamaals. (…) Tot dan!

16. Promo

Studio: Update gasten, green screen, opnamedag

Gasten discussie
- Voorstander: Menno van Doorn (back up Lex van der Sluijs, Sander Duivestein)
- Tegenstander: Arjen van Veelen (back up: geen, mocht hij afzeggen dan gaan we voor een gesprek tussen twee voorstanders)

Expert historisch kader
- Niels van Doorn
- Voorgesprek met Rachid Finge komt z.s.m., hierna zal gekozen worden tussen Niels en Rachid

Green Screen
Het Green Screen is inmiddels volledig gemonteerd en klaar voor de opnamedag!


Opnamedag studio
De presentatietekst is gemaakt, het draaiboek is af, de presentatiekaartjes zijn besteld en het call sheet is in de maak. 

Studio: Verslag voorgesprek Menno van Doorn




Dinsdag 2 april hadden we een voorgesprek met Menno van Doorn op het kantoor van Sogeti in Amersfoort. Hier zijn Marjon de Zeeuw en Jon Jonoski (van reportage) heengegaan. Allereerst hebben we Menno vertelt over de opzet van ons studioprogramma en hebben we hem ingelicht over de reportages die aan bod komen en de daaruit komende discussie die we op gang willen laten komen. Vervolgens hebben we Menno gevraagd naar zijn mening over de versmelting van de digitale wereld met het fysieke leven. Menno ziet dit als een positieve ontwikkeling omdat dit kan bijdragen aan een “betere” wereld. Zelf helpt hij organisaties met het doorvoeren van digitale technieken binnen de desbetreffende organisatie om bepaalde dingen makkelijker en handiger te maken. Menno denkt dan ook dat zolang nieuwe digitale ontwikkelingen een positieve bijdrage kunnen leveren aan ons leven, dat deze digitale wereld steeds meer zal integreren met ons leven. Een echte mening had Menno echter niet over of deze integratie positief of negatief is; hij ziet het als een onoverkoombaar gegeven dat nou eenmaal plaats zal vinden. We hebben Menno ingelicht over het feit dat we een discussie gaan voeren met een echte optimist of wel voorstander tegenover iemand die de rol van criticus op zich zal nemen. Menno stelde daarbij zelf voor dat hij zich best nog positiever wilde opstellen, en dus perfect tegenover Arjen van Veelen kan komen te staan. Menno was het dan ook niet eens met de mening van Arjen dat wij zullen blijven terugverlangen naar het ‘fysieke’ en het ‘zintuigelijke’. Menno zag dit als het verlangen naar vroeger, naar nostalgie. We hebben dan ook besloten om Menno van Doorn uit te nodigen als voorstander binnen onze discussie over de sociale gevolgen van de versmelting van de digitale wereld met het fysieke leven. Oftewel, de tafelgasten zijn rond!

Studio: Verslag voorgesprek Lex van der Sluijs



Op  21 maart 2013 gingen Lizanne en ik (Kelly) naar Lex van der Sluijs voor een voorgesprek. Hij leek ons een goede voorstander, omdat hij zelf werkt bij een Augmented Reality-bedrijf. Dit is ook waar hij ons uitnodigde. Het bedrijf heet Twnkls en is gevestigd in Rotterdam.



Na aankomst gingen we met hem in een kantoortje zitten, waar hij ons uitleg gaf over het bedrijf en hun doelen. Dit deed hij met behulp van flyers van de nieuwe Apps die zij aan het produceren zijn, zoals de App waarmee je je eigen kamer kan inrichten met behulp van de camera in je iPad en de meubels in de App.



Op een gegeven moment was het toch tijd om het over zijn eventuele aanwezigheid te hebben in ons programma. Hoewel hij soms interessante dingen te zeggen had over de onderwerpen die wij in ons programma zullen behandelen, kon hij niet een duidelijke stelling vormen. Hij zag overal voordelen en nadelen in en dit is natuurlijk niet handig in een discussie. Daarbij, uitgaande van de indruk die we kregen van zijn karakter, denken wij dat hij het moeilijk zou vinden hard op te treden in een discussie. Daarom hebben we besloten hem niet uit te nodigen voor ons programma. Dit hebben we inmiddels ook via e-mail aan hem laten weten.

donderdag 4 april 2013

Reportage: Mettina Veenstra

Mettina Veenstra is docente aan de HvA waar ze het vak 'interactive public spaces' geeft. Zij is een expert op het gebied van ICT en nieuwe media in de openbare ruimte, waarbij ze zich specifiek focust op beeldschermen. Wij hebben haar voor onze reportage geinterviewd, omdat zij de touch-tables van Izkaya in een bredere context kan plaatsen. 

Hier volgt de shotlist van het interview:

Shot
Beeld
Geluid
Medium shot
Mettina Veenstra in zakelijke setting.
Misschien mogelijk om haar schuin achter een beeldscherm te plaatsen?
- Wat betekent het voor onze samenleving dat beeldschermen steeds vaker de publieke ruimten intreden?
-  Is het tegenwoordig nog mogelijk om media/beeldschermen uit publieke ruimten te bannen (zoals het telefoonverbod in café Hetebrij in Zwolle impliceert)?
- Zijn openbare ruimten zonder beeldschermen überhaupt nog mogelijk? Zijn alle openbare ruimten op den duur verplicht mee te gaan met de technologische innovatie?
- Heeft de intrede van beeldschermen in publieke ruimten gevolgen voor het sociaal contact of het gedrag van mensen?
- Voelen mensen zich meer/minder betrokken bij de publieke ruimten als zij interactief met een beeldscherm overweg kunnen?

Medium shot
Mettina Veenstra in zakelijke setting.
- Hoe kunnen we het mediagebruik in restaurant Izkaya plaatsen? Welke functie bekleden deze beeldschermen (aangezien zij niet als advertentie dienen)?
- Is het tegenwoordig relevant dat beeldschermen de horeca intreden? Waarom wel/niet?
- Hoe verrijken media in horecagelegenheden onze ervaring van het ‘samen dineren’?


Reportage: Restaurant Izkaya

Er is in Nederland geen enkel restaurant dat zo vooruitstrevend nieuwe media inzet, als Restaurant Izkaya in Rotterdam. De tafels in dit restaurant zijn interactieve touchscreens. Op deze touchscreentafels kunnen gasten eten bestellen, spelletjes spelen, internetten, en nog veel meer.  

Bekijk hier een uitgebreidere uitleg van deze zogeheten touch-tables: http://www.youtube.com/watch?v=30Ffn84FOcM

Reportage: Marianne

Marianne (schuilnaam) reist iedere dag met de trein. Op een dag werd haar reis verleukt doordat ze een jongen zag die zij heel leuk vond. Terwijl ze nog bezig was om moed te verzamelen om hem aan te spreken, stapte hij alweer uit de trein. Er zat voor Marianne niks anders op dan een berichtje te plaatsen op de pagina van Hartstocht in de Trein. Dat deed ze, en ze wachtte, hopend dat hij het berichtje zou zien en terug zou reageren. Helaas, het mocht niet baten. Hij reageerde niet en Marianne heeft hem ook nooit meer in de trein gezien.

Voor onze reportage interviewden wij Marianne en vroegen we haar waarom ze hem niet heeft aangesproken en waarom ze denkt dat hij niet gereageerd heeeft op haar berichtje.

Reportage: Een koppel via Gespot UB!

Na lang zoeken vonden we eindelijk een koppel dat elkaar gevonden heeft via een Gespot-site: Tessa (schuilnaam) en Robert (schuilnaam). Alleen al het feit dat zij elkaar gevonden hebben is bijzonder. Hoewel Robert vaak in de UB Amsterdam te vinden was, kwam Tessa er eigenlijk nooit. Tot die ene dag dat ze meeging naar haar zus en die ene leuke jongen 'met sexy stoppelbaardje en blauwe overhemd' zag zitten. Ze durfde hem niet aan te spreken, maar toen ze wegging uit de UB kon ze hem dagenlang niet uit haar hoofd krijgen. Een week na haar bezoek aan de UB besloot ze een berichtje op Gespot UB te plaatsen in de hoop haar prins op het witte paard te vinden. Ze had in eerste instantie weinig geluk, totdat ze, heel sneayky, werd getagt door haar zus. Zo kon Robert, die zichzelf had herkend in Tessa's post en gevleid was, een berichtje naar zijn stille aanbidster sturen. Ze vonden elkaar, gingen daten, en zijn nu al drie maanden samen.

In onze reportage hielden wij een interview met Robert en Tessa en poogden we een reconstructie te maken van die ene speciale dag toen Tessa de UBA binnen kwam wandelen.

Reportage: Een practical joke

Voor onze reportage over liefde vinden via de Gespot-sites waren wij op zoek naar liefdeskoppels die onststonden dankzij deze pagina's. Dit bleek heel moeilijk te zijn, aangezien we van de koppels die we vonden we amper contactgegevens konden vinden. We waren dus heel blij toen we het koppel Thomas en Anneke hadden gevonden op de Facebook-pagina van Hartstocht in de Trein. We hadden immers niet alleen hun gevonden, maar ook Anneke's email. We stuurden haar dus een mailtje waarin we uitlegden wat de bedoeling was. Ze was heel enthousiast over ons programma, maar ja, dit is wat ze ons terugstuurde:

Hoi! 
Wat een leuk onderwerp! Helaas moet ik jullie teleurstellen, onze hartstocht in de trein is een beetje een uit de hand gelopen grap. Thomas is al een tijdje mijn vriend (ik ken hem toevallig wel via Twitter!) en we zitten veel in de trein naar elkaar toe. Hij woont namelijk in Deventer, ik in Amsterdam. Toen hartstocht in de trein opeens zo populair was heeft hij een keer gezegd dat het hem zo leuk leek om een bericht over jezelf te zien daar, dus heb ik voor de grap een oproep over hem ingestuurd. Vervolgens heeft hij een paar weken later een foto ingestuurd van onze 'eerste date' die toen ook werd geplaatst haha. Maar daar is dus niks van waar, sorry!
 Succes met jullie reportage!
Groetjes,
Anneke

Zo blijkt maar weer, het internet is niet altijd betrouwbaar. Ondanks dat we er niets mee opschoten konden wij deze grap toch wel waarderen. En uitendelijk vonden ook wij wat we zochten.